01 juni 2023

Richtlijnen voor het plaatsen van parket op Fermacell platen

Ontdek essentiële richtlijnen voor het plaatsen van parket op Fermacell platen. Volg deze tips voor een succesvolle installatie.
 • Fermacell is een product van Xella, en wordt omwille van zijn geluidsisolerende, brandwerende en ecologische eigenschappen meer en meer gebruikt in de renovatiebouw. Het is een Gipsvezelplaat, gemaakt door een persing van papiervezels en gipsafval. Door zijn specifieke samenstelling en mechanische karakteristieken vraagt de Fermacell plaat wel het naleven van enkele specifieke eisen om er parket op te kunnen te kunnen plaatsen.
 • Omwille van de lagere oppervlaktecohesie van Fermacell platen is het aangeraden om géén massief parket te plaatsen, wegens te hoog oplopende spanningen. Enkel minder nerveuze parketsoorten zoals meerlaags parket, lamelparket, enz. zijn aanbevolen. Een tussenvloer van OSB-platen of multiplex kan een oplossing bieden.
 • Hou steeds rekening met de plaatsingsrichting van de parketdelen. Wanneer naden in de parketvloer overeenkomen met naden in de Fermacell vloer dan kunnen, door het bewegen van de Fermacell platen, de naden van de parketvloer op die plaats open komen. Om dit te vermijden kan men ervoor kiezen om een tussenvloer in OSB of multiplex te plaatsen.
 • Schuur de Fermacell platen steeds eerst op met de Woodboy machine met korrel P16 of P24.
 • Het schuurstof van Fermacell platen is zeer fijn en kan nadelig zijn voor een goed lijmcontact. Na het schuren dient men dus steeds zeer grondig te stofzuigen.
 • Om diezelfde reden is het aan te raden om een voorbehandeling met Devo Primer Express PU of Devo Primer PA400 ½ verdund met Devo Diluente D40 te plaatsen. Deze zal het stof fixeren en de lijmhechting verbeteren.
 • De verlijming kan bij voorkeur gebeuren met Devo Glue PU 500 2C.

    Nota

    • Zoals in elke woning waar een parketvloer ligt is het stabiel houden van de relatieve luchtvochtigheid (RLV) tussen 40 en 70% zeer belangrijk om schade te voorkomen.
    • Voor het juiste gebruik van specifieke hier beschreven producten wordt verwezen naar de betreffende technische fiche.
    • De hier beschreven informatie is gebaseerd op onze jarenlange ervaring en onderzoek, en bedoeld ter technische ondersteuning van onze geachte klanten. Daar de wijze van toepassing door ons niet kan worden gecontroleerd of beïnvloed, kan op grond van deze gegevens geen aansprakelijkheid worden aanvaard.
    • Onze productgarantie dekt enkel de kwaliteit van onze producten, de correcte toepassing ervan behoort tot de verantwoordelijkheid van de gebruiker. Gelieve voor specifieke toepassingen steeds advies in te winnen bij onze technisch adviseurs.
    Devo Glue PU 500 2C 10 kg

    Parketlijmen -

    012928

    Webshop powered by Marcando